Vaak hoor je mensen zeggen die willen afvallen dat ze wel 2 handjes noten per dag eten omdat dit gezond is. Toch vallen deze mensen niet af, hoe komt dat nou?

Laten we voorop stellen dat noten gezond zijn. Noten zijn namelijk rijk aan verschillende gezonde en essentiële voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamine E, vetten en vezels. Daarnaast bevatten ze veel mineralen, zoals zink, calcium, ijzer en kalium. Noten zijn eveneens bevorderlijk voor een lager cholesterolgehalte. Dit maakt noten een belangrijk onderdeel van een gevarieerd en gezond dieet. Echter, noten bevatten verhoudingsgewijs veel calorieën waardoor je moet oppassen hoeveel noten je eet.

Een handje noten bevat al snel 300 calorieën. Daarnaast raak je niet snel vol van noten waardoor je gemakkelijk 2 a 3 handjes op een dag kan eten. Als we weten dat een handje noten al snel 300 calorieën bevat en we dit plaatsen in iemands dieet die als doelstelling afvallen heeft zien we al gauw waarom het mis gaat.

Deze persoon wil afvallen en moet hiervoor een calorietekort creëren (minder calorieën per dag binnen krijgen dan dat hij verbrandt). Als deze persoon op één dag 1900 calorieën mag hebben dan neemt 1 handje noten al een groot deel van het totaal in. Hierdoor is de kans groot dat deze persoon over zijn dagelijkse caloriebehoefte gaat en daardoor niet afvalt.

Moet je noten nu helemaal uit je dieet schrappen? Nee, net als bij veel andere voeding is balans het sleutelwoord. Wees jezelf ervan bewust dat noten rijk aan calorieën zijn en aangezien ze onder energiedichte voeding vallen ze makkelijk weg te eten zijn waardoor je er al snel te veel van eet en daardoor meer calorieën binnen krijgt dan je nodig hebt.

Doordat noten rijk zijn aan veel verschillende voedingsstoffen is het aan te raden regelmatig noten te eten. Aangezien wij van Receptenboek op Maat de toegevoegde waarde, maar ook de valkuilen van noten inzien houden wij hier al rekening mee in het receptenboek. Iedereen kan dagelijks wat noten eten, maar wij zorgen ervoor dat je de juiste hoeveelheid binnen krijgt. Hierdoor blijf je de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijgen zonder af te wijken van je doel.