Altijd strikt aan je dieet houden of af en toe de teugels laten vieren? We leggen uit wat de voordelen zijn van af en toe af te stappen van je dieet.

We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om een dieet te volgen. Het grootste gedeelte van de week lukt het de meeste mensen wel om zich strikt aan een dieet te houden, maar er zijn altijd momenten waarop je genoeg hebt van je dieet en snakt naar een wat ongezondere maaltijd of naar een grotere portie. Goed nieuws, het is goed af en toe af te stappen van je dieet en kan zelfs bijdragen aan meer vetverlies. We leggen uit waarom.

De 90/10 regel
Zoals gezegd kan het bevorderlijk voor je progressie zijn om af en toe af te stappen van je dieet. Dit doe je door een zogeheten ‘cheat maaltijd’. Een cheat maaltijd is 1 maaltijd naar keuze en dus buiten je dieet om. Let op, we hebben het hier over een cheat MAALTIJD en niet over een cheat DAG. De 90/10 regel houdt in dat als je voor 90% van de week je je aan een dieet houdt en je de overige 10% naar wens kan invullen. Als voorbeeld, in jouw dieet heb je 4 maaltijden per dag, dit komt neer op 28 maaltijden per week. Van deze 28 maaltijden mag je dan 2 a 3 maaltijden invullen zoals jij dat wilt.

Wat zijn de voordelen?
Een van de grootste voordelen die je behaald met een cheat maaltijd is het psychologische effect. Een cheat maaltijd moet je namelijk zien als een beloning voor jezelf. Als je weet dat je na een paar dagen strikt een dieet te hebben gevolgd je jezelf kan belonen, is het psychologisch veel makkelijker vol te houden. Daarnaast voelt de cheat maaltijd niet als falen, maar als een beloning voor je harde werken. Dit geeft weer nieuwe energie waardoor je na je cheat maaltijd weer vol goede moed verder gaat met je dieet.

Een cheat maaltijd heeft ook een positief wetenschappelijk effect. Na een tijd laag in je caloriebehoefte te hebben gezeten gaat je lichaam in een ‘spaarstand’. Dit betekent dat je caloriebehoefte omlaag gaat. Door 2-3 keer per week te eten wat je wilt en hoogstwaarschijnlijk meer calorieën binnenkrijgt dan dat je bij je normale dieet maaltijd zou krijgen, zal je lichaam denken dat er weer genoeg energie binnenkomt om te verbranden. Je lichaam gaat weer uit de spaarstand en je caloriebehoefte zal weer omhoog gaan. Zo zal je de constant blijven afvallen.

De regels
Er zitten wel een paar regels vast aan een cheat maaltijd.

  1. Hou het bij 1 cheat maaltijd per keer. Het is prima om bij 1 maaltijd af te stappen van je dieet, maar doet dit niet meerdere maaltijden achter elkaar.
  2. Plan je cheat maaltijd in. Dit is dan iets om naar uit te kijken en helpt als motivatie. Daarnaast kan je een cheat maaltijd inplannen als je van te voren weet dat je uit eten gaat of juist vrienden op bezoek krijgt.
  3. Vaak wordt er gekozen voor een vette cheat maaltijd, zoals een pizza of een suikerige cheat maaltijd. Ons advies is om te kiezen voor de vette cheat maaltijd. Dit omdat een suikerige cheat maaltijd zorgt voor een grote insuline respons. Dit kan nadelig werken voor je vetafbraak en er zelfs voor zorgen dat je na de maaltijd nog meer honger hebt.
  4. Dit is de belangrijkste regel, geniet van je cheat maaltijd!! Je hoeft je namelijk nergens schuldig over te voelen, want de rest van de week heb je je netjes aan het dieet gehouden.

Omdat wij vanuit Receptenboek op Maat weten hoe belangrijk en uiteraard ook lekker een cheat maaltijd kan zijn hebben we hiermee al rekening gehouden in het receptenboek.

Geniet van je cheat maaltijd!