In het begin van het nieuwe jaar zijn veel mensen vastberaden om aan een dieet te beginnen en hun eerste stap te zetten richting hun ideale gewicht. Volg deze vijf tips om ervoor te zorgen dat jij dit jaar bij de groep hoort die wel zijn goede voornemens waarmaakt!

Er zijn veel verschillende redenen waarom een dieet uiteindelijk niet wordt volgehouden. Wij hebben uit verschillende onderzoeken tips bij elkaar gezocht die jou gaan helpen om je dieet goed vol te houden. Volg de vijf tips hieronder en je bent weer een stap dichter bij jouw persoonlijke doel!

1. Stel een duidelijk doel voor jezelf.
De simpelste stap die je meteen kan nemen is het stellen van een duidelijk doel en dit doel ook op te schrijven. Uit onderzoek blijkt dat wanneer men hun doel opschrijft het waarschijnlijker is dat ze dit doel ook realiseren. Of dit nou 2 kilo afvallen is of dat je juist wat wilt aankomen, beschrijf een realistisch doel en ga daar voor. Het klinkt heel simpel, maar zonder een duidelijk doel voor ogen waar je elke dag voor kan gaan zal je stoppen naar de eerste tegenslag en val je terug in oude gewoontes.

2. Een goede planning is essentieel
Er is een Engels gezegde dat gaat als volgt, “if you fail to plan, then you plan to fail”. Dit gezegde gaat voornamelijk op voor mensen die net beginnen met hun dieet of met gezonder eten. Plan je maaltijden in en als het kan bereid je maaltijden van te voren. Doe je dit niet en je bent onderweg wanneer je honger hebt is de kans groot dat je uit gemak iets pakt wat niet past in je dieet. Terwijl als je jouw maaltijden altijd goed van te voren te plant ben je volledig in controle en hoef je je nooit druk te maken over de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt.

3. Stop met verleiden
Wat veel mensen niet realiseren is dat sommige voedingsmiddelen, voornamelijk zoete voedingsmiddelen, een verslavend effect hebben op ons. Door het eten van deze voedingsmiddelen maakt het lichaam een ‘feel good’ hormoon aan. Als je deze voedingsmiddelen een tijd niet eet zal de drang naar deze producten daarom sterker worden. Breng jezelf daarom niet in de verleiding en zorg ervoor dat er geen slecht voedsel in huis is. Vroeg of laat geeft iedereen namelijk toe aan de verleiding.

4. Niemand is perfect
Helaas leven we niet in een perfecte wereld, iedereen maakt fouten, dingen gebeuren en er worden af en toe slechte keuzes gemaakt. De kunst is om dit te accepteren en er op de juiste manier mee om te gaan. Gezond eten betekent niet dat je je altijd strikt aan je dieet houdt. Gun jezelf af en toe een keer dat stukje chocolade of zelfs die pizza als avond maaltijd en zie dat niet als falen maar als een beloning voor je harde werk. Dit kan geen kwaad, maar zorg er vervolgens wel voor dat je daarna weer goed verder gaat met je dieet!

5. Mix it up
In de loop der jaren heeft gezond eten een vogelvlucht gemaakt. Vroeger betekende gezond eten dat je flauwe en saaie gerechten moest klaar maken die maar weinig smaak bevatten. Vandaag de dag zijn er tal van gezonden recepten die voldoen aan het label gezond. Elke maaltijd kan verrassend en smaakvol zijn en toch binnen je dieet passen. Neem daarom de tijd om wat nieuwe recepten te proberen, om te voorkomen dat je elke dag dezelfde flauwe gerechten eet en uiteindelijk je dieet opgeeft.

In onze Receptenboek op Maat vind je naast veel gevarieerde gerechten ook nog meer tips die jou in het dagelijks leven gaan helpen om jouw doelen te bereiken!