Twinkies hebben geen reputatie dat ze gezond zijn. Juist daarom besloot een professor, bij wijze van experiment, twee maanden lang alleen twinkies te eten. Tijdens deze twee maanden viel hij 13 kilo af!

De theorie achter afvallen en aankomen is verrassend simpel. Als je meer calorieën consumeert dan je verbrandt dan kom je aan, als je minder calorieën consumeert dan je verbrandt dan val je af. In principe maakt het dus niet uit wat je eet, zo lang je maar de juiste hoeveelheid eet. Om dit te bewijzen at een professor van Kansas State University twee maanden lang alleen maar twinkies, maar zorgde hij wel dat hij onder zijn voedingsbehoefte bleef. Hoewel hij niemand zou aanraden om het dieet te volgen bewees hij wel dat het niet uitmaakt wat je eet, hij viel in 2 maanden 13 kilo af. Uiteraard willen wij een gezond en gebalanceerd dieet voorschrijven, maar het is belangrijk om te erkennen dat je door gezond eten niet afvalt. Afvallen is simpelweg minder calorieën binnen krijgen dan je verbrandt.

De belangrijke vraag is dus hoe je jouw caloriebehoefte uit kan rekenen. Als eerste dienen we dan jouw basaal metabolisme (basal metabolic rate, BMR) te berekenen. Je BMR is de hoeveelheid energie die jouw lichaam nodig heeft om de primaire levensprocessen uit te voeren (denk bijvoorbeeld aan ademen en het kloppen van je hart). Om dit te berekenen gebruiken wij de Miflin St Jeor formule. Dit is een formule die op basis van jouw gewicht, lengte en leeftijd berekend wat jouw BMR is. Omdat niemand de hele dag stil zit dienen we ook rekening te houden met lichaamsbeweging. Dus op basis van de sporten die je doet en het soort werk dat je doet verhogen we jouw caloriebehoefte. Op basis van jouw doelstellingen trekken we daar nog 500 calorieën vanaf als je af wilt vallen of tellen we er 500 calorieën bovenop als je aan wilt komen.

De Miflin St Jeor formule is de meest gebruikte formule om iemand zijn BMR te berekenen. Echter, het is nog steeds zo dat ieder lichaam uniek is en daarom dient de Miflin St Jeor formule vooral gebruikt te worden als eerste schatting. Vervolgens kun je door een dieet te volgen en jezelf te wegen precies berekenen wat jouw exacte behoefte is.

Met behulp van deze benadering berekenen we dus hoeveel jij elke dag zou moeten eten om jouw doel te bereiken. Vervolgens passen we alle ingrediënten in ieder gerecht aan zodat het precies overeenkomt met jouw persoonlijke behoefte. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is elke dag lekkere maaltijden te kiezen uit het receptenboek en voor je het weet ben je op weg naar jouw ideale gewicht!