We kennen het allemaal, in december knijpen we een oogje dicht met al het lekkere eten. Het is dan ook niet vreemd dat afvallen het vaakst wordt genoemd als goed voornemen voor het nieuwe jaar. Toch blijkt het geen goed idee om het snoepen geheel op te geven in 2016.

Aisling Pigott, een persvoorlichter van de British Dietic Association, zegt dat het uitbannen van (bepaalde) lekkernijen geen goed idee is. Belangrijker is het om toe te werken naar een ander voedingspatroon dat zich richt op gematigdheid en een passende calorie inname. Ook adviseert Pigott om voedsel niet als de vijand te zien en je goede voornemens in positief taalgebruik uit te drukken. “In plaats van nooit meer bepaald voedsel te eten, richt je op een gezonde routine waar je bepaalde producten wat matigt”, zegt Bigott.

De eerste toegankelijke stap die wordt geadviseerd is om regelmaat in je voedingspatroon te brengen. Een goede routine zorgt ervoor dat je lichaam went aan je voedingspatroon en zorgt ervoor dat je minder honger zult hebben. De volgende stap is om maaltijden te kiezen die passen bij jouw voedingsbehoefte, zodat je aan het einde van de dag de juiste hoeveelheid calorieën binnen hebt gekregen.

Pigott waarschuwt dat er in het nieuwe jaar altijd veel nieuwe hippe diëten zijn die gouden bergen beloven binnen korte tijd. Uiteindelijk hoort bij een dieet ook een andere manier van leven. Als je jouw ideale gewicht wilt bereiken zul je daar de juiste calorieën voor in moeten nemen en dat consequent moeten blijven doen. Eén maand op een crash dieet zal ongetwijfeld mooie resultaten opleveren, maar dit is geen duurzame manier van afvallen die ook op de lange termijn werkt. “Voor mij is elke manier van afvallen die geen verandering bevat in je levensstijl geen geschikte afval strategie”, aldus Bigott.